Bankernes Kontantservice

Vil du gerne have et bedre lån, så er der nogen vitale parametre du bør vide noget om. Først og fremmest, så skal du adskille lån på 2 låneområder. Vil du ha’ et nyt lån eller skal du forandre et allerede optaget lån.

Selv om du er kassedame, så er det de samme ting, der har indvirkning på din låneevne. Medmindre du er konge, så er det ren matematik. Dvs. at pengeinstituttet er lige glade om du er tryghedsskabende eller har evnet at samle en masse penge eller leve på en sten i 5 år. Der er altså fastsat nogle rammer, som låneudbyderne skal arbejde indenfor. De kan derfor ikke vælge at give et lån, bare fordi du virker som en robust person. Hvad enten du vil låne til en Seat, KIA eller sågar dineros til ren mad, så er der nogle håndtag du kan bruge.

Hvis du gerne vil låne til en ejerbolig, så er din årsløn afgørende, imens din eksisterende opsparing er af mindre betydning. Såfremt du allerede bor i villa, så er det din samlede kredit værdighed, som er relevant. Du skal tænke på, at låneudbyderen skal have sikkerhed. De retningslinjer, som låneudbyderen skal overholde, er lavet for at give dig som låntager et sikkerhedsnet så, at du ikke bliver insolvent. Hvis man skal låne til tant og fjas, så kan alle danskere låne op til 250 tusinde kr. på deres glatte ansigt. Et køretøj mister i modsætning til en bolig værdi hurtigt, og så er der øget risiko for låneudbyderen.

Når du er til bankmødet og får et afslag, så skal du aldrig opfatte afslaget, hverken personligt eller ultimativt. Andre realkreditinstitutters fortolkning af lovgivningen kan være noget anderledes, hvilket kan være afgørende. Men du kan også spørge ind til, hvordan du kan optimere dine lånemuligheder. Skal du fx have en større pose penge, få en lønstigning eller skifte til en alternativ lånemetode?

Når du har fået tilbudt lånet, så skal du blot underskrive. Men også her skal du være afsindig agtsom. Læs vilkårene, for der kan være centrale ting, som du bør stille krav til. Bliv klogere på nyhedsmedier, fx bt.dk eller borsen.dk, og læs indhold om de gebyrer og tinglysningsafgifter du kan presse priserne på i forhandlingen. Banken tager sig godt betalt for at oprette lånet til dig.

Når dit lån er tildelt, skal du have dem på din Opsparingskonto. Der går oftest ikke, ret lang tid. Hvis du har lånt til f.eks. en bil, er det essentielt, at du ikke formøbler de lånte penge på andet end det, der står angivet i aftalen. I tilfælde af, at du vil købe noget andet bør du have en tillægskontrakt om dette.